Hans de Booij geraakt door problematiek in Groningen..
Het zal niemand ontgaan zijn.. de problematiek in Groningen rondom de gaswinning.. Dagelijks is er wel weer wat te melden; een aardbeving, gaskraan open, gaskraan dicht, parlementaire enquêtes, hongerstakingen in Appingedam, enzovoorts, enzovoorts.
Net als de rest van Nederland kijkt zanger en liedjesschrijver Hans de Booij al jaren met lede ogen toe. Het raakt hem zo diep dat Hans, die zelf in Antwerpen woont, regelmatig in het “ramp gebied” te vinden is. Omdat hij iets wilde doen heeft hij, als blijk van steun aan alle getroffen inwoners van Groningen, nu een lied geschreven: “Tommy uit Appingedam”.
Het lied gaat over een 7 jarige jongen, Tommy, die niet meer kan slapen, omdat hij bang is dat zijn huis in de grond zal zakken. Hans wil hiermee bereiken dat een buitenstaander zich makkelijker kan inleven in de dagelijkse zorgen en angsten waar de Groningers mee te maken hebben.
Platenmaatschappij Red Bullet Productions kon zich meteen vinden in de thematiek van het lied en besloot het nummer uit te brengen en een deel van de opbrengst te doneren aan Stichting Recht voor Groningen. Deze stichting ondersteunt gedupeerden van de gaswinning bij juridische zaken.
Dutch Broadcasting Company steunt het project ook en levert beelden uit de documentaire “De Stille Beving” ten behoeve van de begeleidende videoclip, opgenomen door J2TV.
“Tommy uit Appingedam” is beschikbaar via onder andere iTunes en Spotify en is de 1e single van een nieuwe EP van Hans de Booij die later dit jaar zal worden uitgebracht.
De videoclip is te vinden op Youtube!
Hans de Booij:
De Booij studeerde kleinkunst in Antwerpen en werd daarna theatertechnicus voor onder andere Boudewijn de Groot.
Muziekuitgever Hans Kusters stelde hem in 1983 in staat zijn eerste album op te nemen. Dit album (titel: Hans de Booy) was zowel in België als in Nederland een succes en leverde de hitsingles “Een vrouw zoals jij”, “Annabel” en “Thuis ben” op.
Tommy uit Appingedam:
Ten tijde van de monsterhit “Annabel” toeren de Booij en saxofonist Jan Kooper langs alle grote zalen in Nederland en België.
Ze verliezen elkaar uit het oog, tot ze elkaar per ongeluk na 34 jaar tegen het lijf lopen op de Grote Markt te Antwerpen. Na een paar pinten besluiten ze de samenwerking nieuw leven in te blazen.
Jan, sinds enkele jaren werkzaam als producer en sessie muzikant bij Earth Works Studio in Weesp, nodigt Hans uit om langs te komen in deze tot ver buiten de landsgrens bekende “Vintage reggae en ska” studio.
De combinatie van de analoge old skool reggae sound en de tegendraadse teksten en ongepolijste stem van Hans blijken een bijzondere en boeiende combinatie!